Прес-Комюнике на посолството на Кралство Мароко в София 16 ноември, 2020

...
Прес-Комюнике на посолството на Кралство Мароко в София 16 ноември, 2020
Коментари Харесай

Мароко инициира отговорна операция за възстановяване трафика през Ел Гергарат


Прес-Комюнике на посолството на Кралство Мароко в София

16 ноември, 2020

Изправенo пред сериозните провокации на милициите на сепаратисткото придвижване „ Полисарио “ (Polisario) в буферната зона на Ел Гуергарат в Мароканска Сахара от края на октомври, Кралство Мароко подхваща ответни дейности, съобразени с интернационалното право и с политиката си на оптималната въздържаност във връзка с провокациите. Въз основа своите отговорности, Мароко подхваща дейности, които целят да сложат завършек на обстановката, подбудена от дейностите на милициите, и да възвърне свободното придвижване на жители и търговията със артикули.

„ Полисарио “ и неговите милиции, които навлязоха в региона от 21 октомври 2020 година, блокираха свободното придвижване на хора и артикули по пътя през Ел Гуергарат и започнаха редовно да основават провокации пред военните наблюдаващи на Мисията на Организация на обединените нации за референдум в Западна Сахара (MINURSO). Те от своя страна дефинираха тези дейности като преднамерени актове на дестабилизация, чиято цел е да се промени статута на региона на Западна Сахара. Според наблюдаващите дейностите нарушат военните съглашения и съставляват действителна опасност за устойчивото преустановяване на огъня.

Провокациите подкопават и възможностите за обновяване на политическия развой, издирван от интернационалната общественост. От 2016 година насам „ Полисарио “ рисковата си активност в буферната зона, в нарушаване на постигнатите военни съглашения и неглижирайки на апелите за ред, отправени от генералния секретар на Организация на обединените нации. Освен това, те са в нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност, и по-специално № 2414 и № 2440, които подреждат на „ Полисарио “ да постави завършек на дестабилизацията.

Кралство Мароко неотложно сигнализира генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и висши чиновници на Организация на обединените нации за този извънредно сериозен и опасен процес на събитията. Също бяха сигнализирани членовете на Съвета за сигурност и MINURSO, както и няколко прилежащи страни.

За страдание апелите от страна на MINURSO и генералния секретар на Организация на обединените нации, както и намесите на няколко членове на Съвета за сигурност, не дадоха нужния резултат и по тази причина Мароко реши да работи в сходство със своите отговорности и отговорности и в цялостно сходство с интернационалното право. Сепаратисткото придвижване „ Полисарио “ носи цялостната отговорност и цялостните последствия от тези дейности.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР